I henhold til finansavtaleloven og angrerettloven har du angrerett på forbrukslån. Så har du tatt opp et lån som du senere angrer på, kan du benytte deg av denne. Her får du mer informasjon om angreretten og hvordan du går frem for å benytte deg av den.
Hva er angrerett på forbrukslån?
Kort oppsummert er angrerett er lovfestet rett du som forbruker har. Angreretten gjør det mulig å returnere varer og tjenester som er kjøpt utenfor faste utsalgssteder. Dette gjelder også for finansielle tjenester, som er grunnen til at du har angrerett på forbrukslån.
For at du du skal kunne benytte deg av angreretten på tjenesten være kjøpt gjennom fjernsalg eller utenfor et fast utsalgssted. Ved låneopptak betyr det at lånet må være tatt opp over internett eller telefon, og ikke fysisk i en bankfilial sammen med en rådgiver.
Finansavtaleloven
Angreretten er fastsatt i både angrerettloven og den nye finansavtaleloven. Det er sistnevnte som setter bestemmelser for angrerett på forbrukslån, da dette faller under finansielle tjenester.
Formålet med finansavtaleloven er å ivareta og styrke forbrukeres rettigheter i møte med profesjonelle aktører. Loven regulerer når du har angrerett, og dikterer hvordan du går frem for å benytte deg av denne. Den gir også detaljert informasjon om hvilke finansielle tjenester som er unntatt angreretten. Du har for eksempel ikke angrerett på kjøp av fond eller aksjer.
Frist for å benytte angrerett på forbrukslån
Fristen for å benytte seg av angrerett på forbrukslån er 14 kalenderdager. Denne fristen løper fra den dagen avtalen blir inngått, eventuelt fra den dagen du mottok avtalevilkårene. Hvis du ombestemmer deg eller økonomien forandrer seg i løpet av denne perioden, kan du bruke angreretten.
Har du ikke benyttet deg av angreretten innen fristen, regnes avtalen som bindende. Skulle du i etterkant ønske å avslutte låneavtalen, kan du betale tilbake lånet i sin helhet. Dette kan du gjøre uavhengig av angreretten, men om du ikke benytter deg av denne blir du pålagt å betale etableringsgebyr samt renter for de dagene du har hatt lånet.
Hvordan benytte seg av angreretten
Det er to veier du kan gå når du skal benytte deg av angreretten, avhengig av om du benytter deg av denne før eller etter at lånet ble utbetalt. Uavhengig av dette må henvendelsen være skriftlig. Du kan sende henvendelsen på e-post eller per post, og må legge ved utfylt angrerettskjema.
Husk å ta kopi av all kommunikasjon mellom deg og banken vedrørende angrerett på forbrukslån. Har du sendt angrerettskjema i posten bør du be om kvittering på at brevet er innlevert. Hvis det skulle oppstå tvil rundt tidsfristen, kan du dokumentere at du sendte henvendelsen i tide.
Før lånet ble utbetalt
Angrer du deg før lånet er utbetalt er det viktig at du gir banken beskjed så snart som mulig. Dette er for å hindre at lånet blir utbetalt. Ta en telefon til din kontaktperson eller til kundesenteret.
Etter at du har tatt kontakt er det viktig at du sender henvendelsen skriftlig i tillegg. Dette er for din egen sikkerhet, og for at det ikke skal være noen tvil om at du benytter deg av angrerett på forbrukslån og ikke lenger ønsker låneopptak. Når du sender skriftlig henvendelse er det heller ingen tvil om hvilken dato henvendelsen ble sendt.
Så lenge banken får stoppet utbetalingen trenger du ikke foreta deg noe videre.
Etter at lånet ble utbetalt
Hvis du allerede har fått lånet utbetalt kan du sende henvendelse til banken uten å ringe i forkant. Det er likevel lurt å ta en telefon en til to dager etter at du sendte henvendelse, for å være sikker på at det har blitt registrert.
Når banken har fått henvendelsen og har registrert at du benytter deg av angrerett på forbrukslån får du betalingsinformasjon av banken. Så snart du har fått betalingsinformasjon er det viktig å betale tilbake lånet så snart som mulig.
Tilbakebetaling av lån
Når du benytter deg av angrerett på forbrukslån og har fått lånet utbetalt har du 30 dager på å betale tilbake lånet, inkludert angrerettperioden. Det betyr med andre ord at du kan benytte deg av angreretten uten å måtte betale tilbake med en gang.
Hvis du ikke betaler innen fristen vil bankene se på det som at du hever angreretten. Du vil da måtte betale tilbake lånet i henhold til den opprinnelige avtalen, men kan innfri hele gjelden når du selv ønsker.
Når du skal betale tilbake lånet har banken krav et nettooppgjør. Nettooppgjør betyr at bankene regner renter på lånet for de dagene du har hatt pengene tilgjengelig på konto. For å gi deg mest mulig korrekt betalingsinformasjon vil bankene derfor ofte spørre når du tenker å betale tilbake gjelden. Dette er slik at de kan legge på riktig beløp for renter på totalbeløpet.
Hvis du innfri lånet tidligere, kan du ha krav på tilbakebetaling av renter. Innfrir du derimot lånet senere, vil banken ha krav på etterbetaling av renter.
Ingen gebyrer når du benytter deg av angrerett på forbrukslån
Forbrukslån er kjent som et fleksibelt lån som kan nedbetales når du selv ønsker. Har du lånt til uforutsette utgifter, men kan betale tilbake når lønnen kommer en uke senere, kan du nedbetale hele gjelden da.
Forskjellen mellom å benytte seg av angrerett på forbrukslån og innfri lånet i sin helhet er i hovedsak hva du må betale. Når du innfrir lånet må du betale etableringsgebyr, termingebyr og renter. Benytter du deg derimot av angreretten, unngår du disse gebyrene.
Oppsummering
- Angrerett på forbrukslån er en lovfestet rett gjennom angrerettloven og finansavtaleloven.
- Fra avtalen har inngått har du 14 dager på å ombestemme deg og angre på låneopptaket.
- For å benytte deg av angreretten må du sende en skriftlig henvendelse til banken. Det er en fordel å også ringe, spesielt hvis du angrer før lånet er utbetalt.
- Når du benytter deg av angreretten har du 30 dager fra avtalen ble inngått på å betale tilbake lånet.
- Du må kun betale renter for de dagene lånet stod på konto når du benytter deg av angreretten, og blir ikke belastet gebyrer.